Wednesday 4 December 2019

Kajian Pakar Universiti Harvard: Jangan Buang Kulit Ayam, Ia Ada Khasiat

Foto Sumber: MAJALAH RASA


Menurut kajian pakar Universiti Harvard, bahagian kulit ayam yang anda sering buang itu sebenarnya mempunyai banyak khasiatnya. 

MUNGKIN sebelum ini anda sering mendengar bahawa kulit ayam sangat tidak sihat untuk dimakan.

Selain dikatakan mempunyai banyak lemak, ia juga sering dianggap boleh meningkatkan tahap kolesterol dan menyebabkan masalah kesihatan seperti darah tinggi dan penyakit jantung.

Disebabkan itu juga, ramai yang memilih untuk menyingkirkannya daripada menu, terutamanya bagi mereka yang ingin menjaga berat badan.

Terkini, menurut laporan portal kesihatan stethnews.com, kajian yang dijalankan beberapa pakar kesihatan di Universiti Harvard mendapati kulit ayam sebenarnya tidak menyebabkan sebarang masalah kesihatan terutamanya terhadap jantung.

Katanya, bahagian kulit yang sering dibuang itu sebenarnya mempunyai banyak khasiatnya, malah bagus untuk jantung anda!

Lemak kulit ayam, menurut laporan pakar itu, tergolong dalam kategori tidak tepu dan lemak jenis ini mampu mengurangkan tekanan darah tinggi dan paras kolesterol yang buruk, disebabkan hormon seseorang.

Selain itu, kalori dalam kulit ayam juga tidak terlalu tinggi sehingga boleh menyebabkan kegemukan.

Antara lain, kebaikan kulit ayam adalah ia sangat lazat dan anda tidak perlu menambah banyak garam untuk menjadikannya lebih sedap.

Tambahan pula, kulit ayam juga boleh berfungsi sebagai penghalang kepada minyak daripada terus menyerap ke dalam daging ayam yang dimasak.

SUMBER TULISAN ASAL: ASTRO AWANI

No comments:

Post a Comment

Penggunaan Mesin Penuai Kawalan Jauh dan Robot dalam Penanaman dan Penuaian Padi

    AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Pendahuluan Pertanian merupakan salah satu sektor penting...